2024-10-17

Vizeink és zöldfelületeink újra gondolása

0

A 2024-es választási kampányban folyamatosan zeng a zöld város szlogen a jelöltektől.

Ebből is látszik, hogy a környezetvédelem milyen fontos és mennyire kellene ezekre figyelni.

Vajon, ha visszatekintünk az elmúlt évekre mi is történt a zöld város vagy a környezetvédelem területén Kozármislenyben?

IGAZÁBÓL nem sok!

A városgondnokság végzi a dolgát, amit köszönünk az ott dolgozóknak, hiszen, a közterületek jelentős részén minden nap látjuk őket tevékenykedni. Ugyan akkor már jelezték felénk, hogy rengeteg a kézzel végzett olyan fűnyírás, amit gépesítve, átgondolva, idő és munkaerő tekintetében sokkal hatékonyabban tudnának elvégezni. Az új városvezetés ezeket a jelzéseket is figyelembe véve megvizsgálja majd, hogy milyen gépesítés, milyen korszerű eszközök segíthetik a munkát, és szépíthetik a várost sokkal kevesebb fáradtság árán.

Kozármislenyben ideális lenne egy olyan esővíz tároló rendszer kialakítása, mely segítségével a középületek tetejéről érkező csapadékvíz nem az utcákon hömpölyögne, hanem azt tárolva, a szárazabb nyári hónapokban akár a fák, virágok öntözésére is  használható megoldást nyújtana. Ilyen épületeink például a sportcsarnok és a városháza. Egyszeri beruházással hosszú távon biztosabb, és olcsóbb megoldás lenne, mint a hálózati vizet használni.

Hallottunk a tó környékének hasznosítására már ötletet, mint a tűzrakó helyek kialakítása. Mi azért messzebbre tekintünk ennél is. Kozármislenyben lehetne egy megfelelő vízminőség kialakítása mellett egy fürdő, vagy szabadidős valóban csónakázó, és SUP-os tavat kialakítani. A vízfelület adott, de gyakorlatilag semmire nem használjuk, csak nézzük, mert nem látunk messzebbre, mint a kerítésünk. Nyáron akár táborozó gyerekek, vagy munka után a helyi lakosok is élveznék, de bizonyára lenne turisztikai hozománya is ennek a hasznosításnak.

Városunkban a közterületeken nagyon kevés a hulladéktároló edény, azaz a kuka is. Ezt is orvosolni kell, hiszen nem lehet konfliktus az itt lakó emberek között, ha valaki más szemetesébe dobja a hulladékot, akár sörösdoboz, akár kutyapiszok zacskóban legyen is az. Ez  a feladat is elvégzendő, hiába tűnik bagatelnek.

Mivel sok a valóban zöld terület, át kell gondolni a keletkező hulladékok újra hasznosítását, akár komposztálással, amit a helyi lakosok, és a városgondnokság is fel tudna használni. A pályázati lehetőségek megvannak ilyen beruházások segítésére, amivel az új városvezetés bizonyára jobban fog élni, mint a jelenlegi.

Nagyon fontos, az időjárás változása miatt, az is, hogy ne csak fű legyen a zöld területeken, ami locsolás nélkül kiég egy meleg nyári hónap alatt, hanem legyen sok fa, cserje, bokor is, ami árnyékot, és a madaraknak élő-helyet is biztosítana. Ültethetnénk olyan permetezést, és metszést nem igénylő gyümölcsfákat is, mint például a meggy és a cseresznye. Minden gyerkőc örömmel szedne róluk gyümölcsöt, akár suliba menet, ebben biztosak vagyunk. A fák árnyéka megakadályozná a fű kiégését, de akár meg is lehetne pihenni alattuk egy beszélgetés idejére, például egy ilyen remek helyre kihelyezett padon.

Ezek a gondolatok csupán csak töredékei a megbeszéléseinken elhangzott ötleteknek, és a megvalósításukhoz nyilván szükség van olyan városvezetésre is, akik szívügyüknek tekintik a fentarthatóságot, a környezetet, és a lakosok véleményét is.

Június 9-én dönthetünk erről, átgondoltan!

Kozármisleny megérdemelné!

Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük