2024-10-18

Húszéves fennállását ünnepli a kozármislenyi ferences Dorothea Otthon

Október 2-án ünnepelte alapításának 20. évfordulóját a Pécs melletti Kozármislenyben a Dorothea Otthon, amely tíz éve a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány fenntartásában működik.

Ünnepi műsorral, meghívott vendégekkel és saját előadással köszöntötték az idősotthon munkatársai a többségében 80 év feletti lakókat és hozzátartozóikat. Néptáncelőadás, népdaléneklés, versmondás, sőt még torta is volt.

A borús, hűvös idő ellenére az otthon teraszát megtöltötték a lakók és a vendégek. A munkatársak az otthont alapító Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei közösség tagjaival együtt ünnepeltek, akik jelenleg is a Dorotheában szolgálnak.

A szintén húszéves Misina néptáncegyüttes vidám előadást, többek között bodrogközi koreográfiákat mutatott be.

A délelőttöt az tette igazán széppé, hogy érezhető volt: a lakóktól a munkatársakig mindenki sajátjának tekinti a Dorotheát és teljes közösségét. Ki-ki saját talentumával és munkájával járult hozzá a nap programjához: az egyik kolléganő népviseletben népdalokat énekelt, másikuk pedig óriási születésnapi tortát sütött.

A nap legnagyobb különlegessége kétségkívül a Dorothea Otthon idős előadóinak maroknyi csapata volt, akik verses műsorral készültek.

A tartományfőnök kérésére az intézmény lelkivezetője, Lovász Rajmund köszöntötte a résztvevőket. A ferences rendtartomány munkatársai közül is többen csatlakoztak az ünnepléshez, köztük Kis Efrém testvér, a gyermekek és sérülékeny felnőttek védelmét ellátó csapat rendtartományi felelőse.

A világiak és szerzetesek szoros együttműködését, az összefogást és a közös célkitűzést emelte ki Csapi Róbertné Györgyi, az intézmény vezetője, aki beszédében elsőként Istennek köszönte meg folyamatos jelenlétét és vezetését.

Valóban, az ajtón belépve az otthon falai között rögtön érezhető Isten jelenléte: a világi kollégák kedvességében és odafordulásában, a nővérek gondoskodó, imádságos és figyelmes szeretetében, a lakók tekintetében, akik közül néhányan már több mint tíz éve élnek a Dorotheában.

Csapi Róbertné Györgyi úgy fogalmazott: „Nem mindent lehet megtenni, amit kell, de mindent meg kell tenni, amit lehet.” Ez a vezérelv irányítja a mindennapokat és ad keretet a munkatársak elkötelezett szolgálatának, akik a betegápoló nővérekkel közösen immár két évtizede dolgoznak azon, hogy a lakók életük alkonyán is minden napjukat méltó módon, értékesen és tartalmasan tölthessék.

Forrás: Ferences Média

Fotó: Formanek Tamás

Magyar Kurír

Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük