2024-10-18

Kitűzte az önkormányzati és az EP-választás időpontját Sulyok Tamás

0

Sulyok Tamás köztársasági elnök kitűzte az Európai Parlament magyarországi képviselőinek, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választását – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Ezeket látta már?Bezárás

Sulyok Tamás köztársasági elnök alaptörvényi kötelességének eleget téve kitűzte az Európai Parlament magyarországi képviselőinek választását, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását.

A kitűzés szerint az első alkalommal egy időben tartott választásokra 2024. június 09-én kerül sor. A döntés formális, hiszen az EP-választás időpontja már tavaly május óta ideje ismert, arról pedig 2022-ben döntött a kormánytöbbség, hogy takarékossági okokból a két választást mostantól egy időben rendezik meg. Az újonnan megválasztott polgármesterek és képviselő-testületek megbízatása ugyanakkor csak 2024. október 1-jével kezdődik majd.

A kormány korábban az Alaptörvény 11. módosításával kapcsolta össze az EP- és az önkormányzati választások időpontját, ám csak az év elején dőlt el, hogy Budapesten listás lesz a közgyűlési választás. A kampányidőszak a választás napja előtt ötven nappal indul, tehát április 20-án. Az ajánlóíveket is legkorábban aznap lehet felvenni a Nemzeti Választási Irodától.

Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük