2024-10-18

A természeti környezet hatása Kozármisleny fejlődésére

0

A Pécstől mindössze 6,5 km-re DK-re elhelyezkedő Kozármisleny település fejlődésének szakaszait, társadalom-földrajzi vonatkozásait már többen tanulmányozták. (TÓTH J. 1985; KRAFTNÉ SOMOGYI G. 1993). A városgyűrű kialakulása a szuburbanizáció létrejötte, Pécs fejlődése közvetlen hatással voltak a falu növekedésre.

A városkörnyék fejlődése a centrum közvetlen emissziós hatása eredményeként is vizsgálható. A társadalom-földrajzi tényezők fontossága mellett azonban a természeti adottságok is lényeges szerepet játszottak a település kialakulásában, fejlődésében. A jelen tanulmány a fejlődés természetföldrajzi hatótényezőjét igyekszik bemutatni. A térség geológiai, geomorfológiai vizsgálata számos értekezés tárgyát képezte (LOVÁSZ GY. 1972, 1993; LOVÁSZ GY.-WEIN GY. 1974). Elemzésemben a társadalom-földrajzi és természetföldrajzi kutatások eredményeit együtt vizsgálva szeretnék rámutatni a természeti környezet hatásának fontosságára Kozármisleny múltbeli és jelenbeli fejlődésében. Kutatási módszerként alkalmaztam a kartográfia eszközeit, ill. a lakossági interjút kérdőívek formájában.

A kérdőívekkel az igen intenzív betelepülés okait, településen belüli eloszlását vizsgáltam – írja dr. Nagyváradi László a Földrajzi értesítőben 1998-ban.

A cikk teljes terjedelmében letölthető:

Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük