2024-10-18

2006: Félezer építési terület

0

Ez a bizonyos északnyugati lakóterület a legújabb. Itt sorjáznak most már több utcában azok
a családi házak, vállalkozások központjai, egy-két nagyobb üzem épület is, amelyekre kénytelen odanézni esztétikusságuk, sokoldalú és színes formaviláguk miatt a településen áthaladó. Leginkább az amerikai külvárosok hasonló szerepkört betöltő negyedeire emlékeztet.

Már csak ez alapján is mondhatjuk, van pénz Kozármislenyben. E mögött azonban az is meghúzódik, hogy hatszáz vállalkozásnak van itt telephelye.
Az önkormányzat csak egyféle helyi adót vetett ki, az iparűzésit.
Ebből múlt évi saját bevétele megközelítette a 27 millió forintot. A másik nagy bevételi forrása a gépkocsiadó, 24,5 millió forintot fizettek be a faluban élők, összesen 2500 gépjármű után.
A polgármester véleménye: egy települést csakis üzleti alapon lehet működtetni. Az elképesztő fejlesztések anyagi alapjait is ilyen módon – és persze pályázatokkal is – biztosítják.
Igen komoly forrás volt az ingatlanértékesítés. Az eddig rendelkezésre álló, közművesített belterületi ingatlanok 98 százaléka elfogyott. Most újabb három területen további nagyjából 500 családi házas építési telek kialakítására találtak lehetőséget. A szépséges Csikós-völgyben már folyamatban van a szükséges infrastruktúra kiépítése. A másik falurész a József Attila utca környéke, a harmadik a művelődési házé. Az építkezési igény folyamatos, igen sok fiatal jelentkezik elsősorban Pécsről, de helybeliek is.
A gáz, út, villany, szennyvíz biztosítása az önkormányzat szemében azonban csak az egyik feltétel.

Azt szeretnénk, ha folyamatosan fiatal maradna a falu – magyarázza a polgármester. – Ők a legaktívabbak a kultúr-, a művészeti, a sportélet területén. És ha ez hiányzik, akkor nézzen ki akárhogy egy település, röpképtelén madár marad….

Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük