2024-10-18

Új választás érdekében feloszlatta magáta kozármislenyi képviselőtestület

Kozármislenynek hétfőtől nincs polgármestere.

Az önkormányzati képviselőtestület ugyanis bejelentette: feloszlatja önmagát. Ennek egyik következménye: nem csak a képviselők, de a polgármester mandátumát is lejártnak kell tekinteni. A testület tizenkét tagú. Tizenegyen foglaltak állást a polgármesterrel szemben. A tizenkettedik maga a polgármester, Ferenci Miklós. A döntés tehát egyhangúnak minősítendő.

A polgármester hiánya nem igazán feltűnő. Közismert, hogy nem ez volt az első csata a testület és a település első embere között. Tavaly nyáron a képviselőtestület jogszabálysértés miatt megszüntette Ferencz Miklós munkaviszonyát (egy bt. beltagja volt, s ezt összeegyeztethetetlennek tartották megbízatásával). Ezért némi meglepetést okozott, amikor múlt év október 22-én ismét őt választották meg Kozármisleny polgármesterének. Nyár vége óta azonban – hallottuk a körjegyzőnőtől, Spánné Csalos Beátától – közel hat hónapig táppénzen volt. A település ügyeit a hivatal, a bizottságok és a két alpolgármester: Völgyesi Gyula és Preisz István vitte.

Lapunk kérdésére Preisz István tömören indokolta a képviselőtestület döntését. Ferencz Miklós speciális érzékkel választotta ki a kivitelezhetetlen, utópisztikus elképzeléseket, ezeket egyszemélyi döntéssel és irányítással favorizálta, perekbe rántotta az önkormányzatot, nem kellő előrelátással ígért adómentességet – bár helyi adó most sincs, de az önkormányzat anyagi helyzetétől függően esetleg szükség lehet bevezetésére. Hozzátette: a képviselőtestületben nincs sárdobálási szándék, de a település jövője érdekében ezt a döntést meg kellett hozniuk. Arra magyarázatul, hogy a múlt év október 22-én miért lett ismét polgármester Ferencz Miklós, a válasza: a képviselőtestület akkor nem tudott jelöltet állítani.

Ferencz Miklósis leszögezi: ahogy a képviselők vele, úgy ő a testülettel nem tud együtt dolgozni. Úgy véli: alkalmatlanok arra, hogy a már megkezdett úton a fejlődés felé vezessék Kozármislenyt. Az Új Dunántúli Naplónak adott nyilatkozata még nem döntötte el, hogy újból jelölteti-e magát polgármesternek. Fura lenne – mondta -, ha ismét ezzel a testülettel kellene egy asztalhoz ülnie – ám egyelőre ezt nem tartja kizártnak.

A képviselőtestület döntésének következménye: új választást kell kiírni 75 napon belül, s ennek napját a helyi választási bizottság ezen a héten már ki is tűzte. április 28.

Forrás: Új Dunántúli Napló, 1996. március (7. évfolyam, 59-89. szám)1996-03-02 / 60. szám

Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük