2024-10-16

Kozármisleny adottságai, úthálózat tekintetében eléggé korlátozottak, akár csak parkolóhelyek terén.

A reggeli csúcsidőben 7:30-8.30 között az iskola, óvoda környéke, valamint a városból kivezető utak kereszteződései gyakorlatilag egy nagyváros forgalmának megfelelő terhelést kapnak. Lényeges kérdést kaptunk az érintett lakóktól, hogy van-e valami elképzelésünk ezen probléma megoldására.

A megoldás véleményünk szerint nem könnyű, de abban bízunk, hogy a lakosság támogató közreműködésével javíthatunk ezeken a problémákon.

Jó megoldásnak találjuk a KISS and Go parkolókat, gyorsították a reggeli forgalmat, de még mindig rengeteg autó jár az iskola környékén. Megoldásként, illetve forgalomcsökkentés okán az elképzelésünk, egy reggeli iskola kisbuszjárat lehetne, ami gyakorlatilag összeszedné menetrend szerint a gyerkőcöket, több kijelölt városrészen, így ha 8-12 gyermekkel tud közlekedni egymás után, az már járatonként, 8-10 autóval kevesebbet jelenthetne az iskolánál, és a környező utcákban.

Igény esetén, amikor nincs gyermek szállítás napközben, ez a kisbusz, heti rendszerességgel az idősebb lakókat, akár bevásárlásra Pécsre, vagy pl. temetőlátogatásra is szállíthatná.

Kezdeti számolások alapján egy ilyen busz rendszerbe állítása napi szinten közel 140 autóval is csökkenthetné a forgalmi terhelést az iskola környékén. Nem beszélve arról, hogy  a szülők munkába indulásának gyorsítása révén egyenletesebben oszlana el a városból kimenő forgalom reggelente.

Ez a busz akár lehetne elektromos meghajtású, így a középületek napelemrendszeréről tölthető is lenne, de további megújuló energiatermelő rendszerek kiépítésével teljesen gazdaságosan üzemelhetne.

Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük