2024-10-17

Pályázati forrásokban lemaradtunk – 1. rész

0

Kozármisleny 1,2 milliárd forint fejlesztési pályázati forrást veszített az elmúlt 5 évben.

Tudták, hogy Kozármisleny önkormányzata jelen öt éves vezetési ciklusában 4 pályázati lehetőséget nyert el? És azt tudták, hogy Sellye önkormányzata egy lakosokra jutó fejlesztési összegben 6-szor annyi pályázati forrás nyert el, mint Kozármisleny?

A pályázati forrásoknak kiemelt jelentősége van az önkormányzatoknál a fejlesztések tervezésében és végrehajtásában, éppen ezért stratégiai fontosságú ezen terület. Az önkormányzatoknál a fejlesztési szükségletek kényszere erőteljesen ráirányítja a figyelmet a hazai és az uniós pályázatok figyelésére. A pályázati úton elnyerhető állami fejlesztési források minél teljesebb kihasználása önkormányzati feladat, az alapszolgáltatásokhoz tartozik. Mindemellett szem előtt kell tartani, hogy a település hogyan képes megtalálni, megtartani a saját egyediségét.

Lássuk a részleteket.

A pályázataink sikerességének egyik fő ismérve, hogy lakosonként milyen összeget tudtunk fejlesztésre fordítani. Kozármislenyben az elmúlt 5 éves vezetési ciklusban 153 000 forint volt ez az összeg lakosonként, míg a Sellyei önkormányzat lakosonként 864 000 forint fejlesztési összeget tudott felhasználni.

Mit is jelent ez pontosan az elnyert pályázati összegek tekintetében, mennyi pénzt is sikerült a fejlesztésbe bevonni? Tudták, hogy Sellye és Sásd kétszer annyi pénzügyi forráshoz jutott, mint Kozármisleny? Sellye város önkormányzata 2,25 milliárd forint fejlesztési forrással gazdálkodott, míg Kozármisleny város önkormányzata 1 milliárd forintban tudott fejlesztést végrehajtani. 

Hogy miért adódik a finanszírozás összegeben ez a lemaradás? Sellye és Sásd közel 4-szer annyi pályázatban tudott sikeres lenni, 14-14 pályázatot vittek sikerre, míg Kozármisleny az 5 év vezetési ciklusban csak 4 pályázattal tudott fejleszteni. Hogyan tudunk sikeresebbé válni az új vezetési ciklusban? A válasz egyszerű, önkormányzati alapfeladattá tesszük a pályázatfigyelést és a lehetőségeinket kihasználjuk, egyetlen pályázatról sem mondunk le!

A pályázati források felhasználása az alábbi táblázatban összefoglaltan böngészhető, hogy mely területeken kerültek felhasználásra.

A kozármislenyi bölcsőde fejlesztése 2019. évi pályázattal már átadással lezárult, a városunk régi hiányosságát orvosolva. Az új könyvtár kialakítása 2 éve várat magára, míg a túlsóhegyi fejlesztés 1,5 éve húzódik.

Mindeközben Sellye és Sásd városképet és utcaképet fejlesztett, ipari park került kialakításra, egészségházat építettek és fejlesztettek, turizmust élénkítettek, energetikai és csapadékvíz-elvezető infrastruktúrájukat is fejleszteni tudták. 

Jövőképünk:

Pályázati programunk szerint megtaláljuk a város fejlesztési stratégiájához illeszkedő, a fenntarthatóságot figyelembe vevő, a helyi foglalkoztatási problémákra odafigyelő és a helyi lakosok véleményére építő egyedi megoldásokat. Egyetlen pályázati lehetőséget sem hagyunk veszni, az önkormányzati pályázatfigyelés mellett figyelmet fordítunk a civil közösségi és egyéni pályázatok figyelésére, ajánlására és a pályázatok támogatására.

A hamarosan induló TOP Plusz pályázatokban az alábbi projektekben kívánunk részt venni:

–          A települések fejlesztését célzó vízgazdálkodás, zöld- és kékinfrastruktúra fejlesztése.

–          Az önkormányzati tulajdonú épületek gazdaságélénkítő, ill. közösségi célú fejlesztése.

–          Kulturális, sport és egyéb közterület fejlesztési beruházások.

–          Fenntartható közlekedésfejlesztések.

–          Gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése.

–          Köznevelési infrastruktúra fejlesztése tevékenységcsoport vonatkozásában, infrastruktúra fejlesztés és eszközbeszerzés is támogatható.

–          Helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése.

A helyi közösségek fejlesztésére már az elkövetkezendő hónapokban is lesz pályázati lehetőségünk a Leader programban. A pályázatokban támogatható tevékenységek skálája széles, többek között megoldható turisztikai szolgáltatások fejlesztése, eszköz- és gépbeszerzés, helyi közösségi szolgáltatások fejlesztése, ingatlan- és infrastrukturális beruházások támogatása, kulturális projektek támogatása.

Pályázati helyzetelemzésünk alapján teendőink listája hosszú, programunk újra fejlődési pályára állítja Kozármislenyt.

Ne feledjék Kozármisleny SOKKAL többet érdemel!

Az adatok forrása a nyilvános és közhiteles palyazat.gov.hu oldal

Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük