2024-10-17

1991: Piramis-házak Kozármislenyben

0

Négy éve a baranyai építész delegációval Fellbachban jártam és egyik — máig szinte legemlékezetesebb — élményem az állandó fa-, illetve könnyűszerkezetes házbemutató volt.

Több tucat, teljesen berendezett ház kellette magát, s bevallom, nehezen tudtam volna eldönteni, hogy melyikben laknék legszívesebben. Az igen praktikus, szemet gyönyörködtető lakóházakról megtudtam, hogy élettartamban, hőszigetelésben vetekszenek a hagyományos épületekkel, ám annál lényegesen olcsóbbak.

Hogy mindez miért most jut eszembe?

Bizonyára azért, mert Kozármislenyben alkalmam volt megtekinteni kívül, belül a kulcsrakész átadással épülő Piramis családi házakat. Azokat a Piramis-házakat, melyeket német hatásra tervez és épít a pécsi Piramis Építő és Tatarozó Kft., immár a nyolcadikat. A már bentlakók szerint is hőtechnikailag nagyon jó a házuk és olcsóbb, mint a vele azonos nagyságú, hagyományos kivitelezésű szomszédos épületek. A falelemek favázas kivitelűek, kívül, belül érhetetlen Betoniplap borításúak, melyek között ott a kiváló hőszigetelést biztosító kőzetgyapot.

Az egyik Piramis-háztulajdonoS készséggel válaszolt kérdéseimre, bár kérte, hagyjam meg névtelenségében. Eleinte nem hiszem, hogy a tetőtér-beépítéses ház tényleg Piramis-típus, mert a homlokzati falfelület fehéres szürke, fagyálló mészhomok tégla borítású, tehát épp olyan, mint egy díszesebb külsejű téglaház. Belül az esztétikus faszerkezetek láttán már nincs okom a kételkedésre. „Kérhettem volna a külső borítást klinkertéglából is, de arra már nem maradt pénzem” — mondta az elégedett tulajdonos. Arra a kérdésemre, hogy mennyibe került ez a tetőtérbeépítéses családi ház, megnyugtat, hogy az övé még tavaly készült és 18 500-ba került hasznos négyzetméterenként, kulcsátadással. Idén már ő is többet lenne kénytelen fizetni érte, de még mindig olcsóbban megúszná pénzben, időben, utánjárásban és egyáltalán, mintha maga állt volna neki hagyományos építőanyagból megépíteni.

— Sajnos, az áremelkedéseket mi sem tudtuk lenyelni, így például a Piramis 1. tetőtér-beépítéses családi házunk hasznos alapterületéért kulcsátadással már 26 300 forinttal vagyunk kénytelenek számolni — mondja Géczi Jenő, a Piramis Építő és Tatarozó Kft. ügyvezető igazgatója.

– Mikor kezdték a Piramisház programot?

— Egy éve, és örülünk, hogy mind többen döntenek a mi házaink mellett.

Szabó Zoltán, a kft. műszaki főelőadója kérésemre hozza az általuk kidolgozott Piramis-típusterveket, melyből öt már kész és a hatodikat most készítik. A típusterv nem szentírás, attól el lehet térni, azaz egyéni variációkat is figyelembe vesznek a megrendelő anyagi lehetőségein és bizonyos műszaki határokon belül. Egy-egy ilyen házat kulcsrakészen a megrendeléstől számított 6—7 hónapon belül adnak át, s ebben az időtartamban benne foglaltatik a tervek adaptáltatásának és engedélyeztetésének is az átfutási ideje. S hogy a beépített faanyagok véletlenül se keltsenek a lakókban aggodalmat, az egyébként kényes faanyagot lángmentesítő, gombátlanító és féregtelenítő vegyszerekkel kezelik. És még egy lényeges szempont: valamennyi Piramis-típushoz különböző méretű terasz is tartozik. A Piramis 1. tetőtér-beépítéses családi ház alaprajzi elrendezése hosszanti irányú, olyan telekre állítható, mely a beépítési előírás szerint szabadon álló építést tesz lehetővé. Hasznos alapterülete a földszinten 84 és a tetőtérben 62 négyzetméter, gépkocsitároló is tartozik hozzá. A Piramis 2. egyszintes, alaprajzi elrendezése L alakú, szabadon álló épületként és telekhatárra is építhető, a hasznos alapterülete 77 négyzetméter. Ehhez hasonlatos a Piramis 3. típustervű épület, mely ugyancsak egyszintes és 77 négyzetméteres, szabadon álló épületként és telekhatárra is építhető, hosszanti irányú alaprajzi elrendezésű. A Piramis 4. is egyszintes, hosszanti irányú elrendezésű, telekhatárra vagy szabadon álló épületként építhető, de az alapterülete 89 négyzetméter. A Piramis 5. is tetőteres beépítésű, csak szabadon álló épületként építhető, a hasznos alapterülete a földszinten 59 és a tetőtérben 57 négyzetméter, megjelenésében teljesen német formát követ. A kidolgozás alatt levő Piramis 6. az előbbi típus egy változata. Eddig a Piramis 1—4. típusáig már nyolc ház készült el, illetve készül Kozármislenyben, a megrendeléstől, illetőleg az engedélyezéstől függően hagyományos avagy Bramac cserép borítással, illetőleg palafedéssel.

S ha már a gyártó, tervező, kivitelező Piramis Kft. így belejött ebbe az új technológiába, nem csak családi házakat, hanem garázsokat, hétvégi házakat és különböző célú pavilonokat isgyártanak és állítanak fel kulcsrakész átadással, a megrendelőik igénye szerinti homlokzati felületképzéssel.

Forrás: Új Dunántúli Napló, 1991. július (2. évfolyam, 178-208. szám)1991-07-27 / 204. szám

Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük