2024-10-17

Közösségi költségvetés Kozármislenyben … kérdőjelekkel?????

0

Húsvét előtt a kozármislenyi lakosok levelet kaptak a Polgármestertől, amelyben a közös gondolkodásra, együtt tervezésre szólítja föl a lakosokat. Nem is volna ezzel baj, ha két tény nem merülne föl közben.

Miért éppen most? és eddig miért nem?

Ahhoz, hogy ezt megértsük nézzünk kicsit a téma mögé. Talán nem mindenki tudja, de a közösségi költségvetés gyakorlatának bevezetését Baka Sára egykori Művelődési Központ igazgatója vetette föl a Polgármester úrnál 2021 tavaszán. Elsőre nem igazán tetszett az ötlet sem neki, sem a képviselőknek, hiszen az, hogy a lakosok döntik el, mire költsenek, újdonság volt. Kállai Sándor úgy fogalmazott: miért vannak akkor a képviselők? hiszen ők és a polgármester tökéletesen tudja mire kell költeni…

Mivel az igazgatónő hitt a közösségi demokráciában, és sikerült meggyőznie a polgármestert is, próbaképpen elindulhatott a szervezés. Ahhoz, hogy ez a helyi demokráciát tükrözze, a részvételi munkacsoportban helyet kaptak a kozármislenyi családok fb adminjai, aktív civilek is.

Az első közösségi költségvetés sikeresen zárult és ennek eredményeképpen meg is valósult több beruházás is. Aztán Baka Sára távozott az intézmény éléről, így már nélküle kezdődött meg 2022-ben a közösségi tervezés, ami aztán nem is zárult sikerrel. A második kör után hozott döntések nem valósultak meg , például a Március 15. téren kialakítandó parkoló stb.

Ezek után már látszólag le is került a napirendről a téma és lássuk csodát 2024-ben a kampányát a polgármester ezzel nyitotta, nem kevés pénzből készült, színes fotójával díszített levélben kéri a lakosok bizalmát. A levélben több csúsztatás is van, de ha a cikket elolvastuk, akkor tudjuk mi is ez.

A bökkenő abban van még, hogy 2024. március 15-én megjelent Kozármisleny Mindenkié csoport egyik szervezője Baka Sára, az oldalukon már programként megjelenítette a közösségi költségvetést és kissé furcsa, hogy a most induló kampányban a polgármesternek nem volt más ötlete, még mindig a régi munkatársai szakmaiságából él.

Aztán már csak reménykedhetnek a helyiek, hogy nem csupán kampányfogás, hanem valódi részvételre kérték föl őket, egyenlőre az ő pénzükből készült, nekik címzett polgármesteri levélben!

Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük