2024-10-17

Nemcsak a megyében, de az országban is egyedülálló példa, hogy vidéki településen lakossági járőrszolgálat alakult – köszöntötte Szőke Attila, rendőr őrnagy, a Pécsi Rendőrkapitányság Közbiztonsági és Közlekedési osztályának vezetője szombaton este, a kozármislenyi kultúrházban megjelent több mint harminc helybeli lakost, akik eligazításra vártak.

Kozármislenyben, Fábián János körzeti megbízott kezdeményezésére indult az első lakossági járőrszolgálat. A kmb-s területéhez Kozármisleny és társközségei tartoznak, mintegy ötezer lakossal. A működési terület 56 négyzetkilométer.

– Nem könnyű, egyetlen személynek, ekkora területen, a közbiztonsági, bűnmegelőzési feladatok ellátása – mondja Fábián János körzeti megbízott.

– Ez adta az ötletet, hogy itt is megszervezzük – pécsi mintára – a lakossági járőrszolgálatot. Előzőleg már több alkalommal részt vettem a pécsi akciókban. Kozármislenyben, a helybeliek már összefogtak a zártkerti lopások megakadályozására. Két hete indult a kiskertvédelmi akció, s hetente két alkalommal nappal illetve éjszakai órákban bejárják a kerteket. Kertvárosban indulunk. A Németh László utcai mozgalmi házban fél kilenckor kezdődik az eligazítás.

A szombat éjszakai lakossági őrjáratot — megalakulása óta a 18., azért tervezték a hétvégre, hogy hozzájáruljanak az Europa Cantat rendjének és nyugalmának biztosításához. Negyvenen jöttek el, akik az augusztusban jubiláló lakossági járőr kezdete óta minden akcióban részt vettek. Salamon László, a III-as számú körzet járőre elmondta, hogy az elmúlt egy év tapasztalatai nagyon kedvezőek.

– A lakosság közelebb került a rendőrökhöz. Számtalanszor megállítanak és értékes információkkal segítik a munkánkat. Felhívják afigyelmet az alagsorban, padlásokon tanyázó társaságokra, a bandákba tömörülő, garázdálkodó fiatalokra, s a veszélyeztetett körülmények között élő kiskorúakra. Este 11 órakor ért véget Kozármislenybenaz akció. Az eredmény: 13 nyitott gépkocsi, köztük egy teherautó, és egy autóbusz, amelynek ablakait hagyták nyitva. Elfelejtettek bezárni négy garázst. Az iskolai építkezésnél őrizetlenül hagyták a rengeteg építőanyagot, éjjeliőrt nem találtak. Nem volt kivilágítva az iskola, az óvoda, a kultúrház. Ami a lakosság reagálását illeti — az udvarias figyelmeztetésekre — rendkívül kedvező a tapasztalat, mindenki köszönettel vette. Kertváros. Az eredmény: 83 nyitott gépkocsi, 3 lezáratlan motorkerékpár, egy nyitott garázs bent gépkocsi, értékes szerszámok. Az illetékesek felé két jelzést tesznek: Az egyik, a Pataki István utcában, az épületsor belső része kivilágítatlan, és a Nevelési Központ egyik óvodájának bukóablakát nyitva hagyták. Egy sikerélmény: a búvóhelyén megtaláltak egy körözött személyt.

A Bűnmegelőzési Tanácsadó Szolgálat legközelebbi lakossági őrjárata Uránvárosban lesz, a jövő héten. Meszesen, augusztus 11-én indul a tanácsadó szolgálat, s az első lakossági járőr 13-án. Az első üdülőterületi lakossági járőr augusztusban indul Orfűn és Abaligeten, a helybeli lakosok és az üdülőtulajdonosok részvételével. A terv pedig, hogy Kozármislenyután, még ebben az évben, további nyolc, Pécs környéki településen megszervezik a lakossági őrjáratot.

forrás: Dunántúli Napló, 1988. augusztus (45. évfolyam, 212-242. szám)1988-08-01 / 212. szám

Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük