2024-10-15

„ Az állat sorsa az emberekét követi, és ahogy a társadalom az emberrel bánik, úgy bánik az állattal az ember.” – írja Bálint György.

A Kozármisleny Mindenkiért csoport felelősséget érez a felelős állattartás népszerűsítése iránt, a választások után is elkötelezi magát az állatok tiszteletére nevelő, ezt előtérbe helyező kezdeményezések megvalósítására.

Csoportunk felmérte a város jelenlegi adottságait és lehetőséget. Megállapítottuk, hogy jelenleg nincsenek kutyabarát játszóterek, agility pályák és sokan kedvenc állatukat Pécsre viszik kutya iskolába, speciális játszótérre.

A legtöbb városban, így Kozármislenyben is a társállattartás mára életmód lett, mely a társadalom minden csoportját érinti. Sok tanulmány és szakemberek tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a társállatok tartása, vagy akár csak jelenléte kedvező hatással van a személyekre, közvetve az emberi kapcsolatok katalizátoraiként működnek, közvetlenül pedig társaságot, érzelmi támaszt biztosítanak. A társállatok széleskörű elterjedésével járt együtt, hogy sokan családtagnak tekintik őket.

A tudatos és felelős állattartás nem csupán az állatok jólétét szolgálja, hanem pozitívan hat az állatot tartók és az állatot nem tartók életminőségére is.

Állaspontunk szerint az állatvédelem nem csupán „kutyavédelem”..

Célunk az állatokkal kapcsolatos ismeretek elmélyítése, az állattartással járó felelősség tudatosítása, ezen keresztül az állattartó és nem tartó lakosság közötti konfliktusmentes együttélés feltételeinek erősítése, a közterületet használók közötti konfliktusok csökkentése.

A „kulturált állattartás három pillére:

  • az állatok jogai,
  • az állattartók jogai és kötelességei,
  • az állatot nem tartók jogai és érdekei.

Az Állategészségügyi Világszervezet által elfogadott alapelvek és a Nemzeti Állatvédelmi Program tervezetéből kiindulva az alábbi négy stratégia célt fogalmazunk meg:

  • Felelős állattatás szemléletének erősítése, már gyermek kortól
  • Együttműködés állatvédelemben aktívan részt vevő, „auditált” civil szervezetekkel
  • Kutyabarát játszóterek / agility pályával – ehhez kapcsolódó oktatási és képzési programok megvalósításával, hiszen a kutyákat nem csak szeretni kell, hanem tanítani is
  • Ivartalanítási program

A Kozármisleny Mindenkié csoport minden tagja elkötelezett egy olyan állatvédelmi program elfogadása mellett, amely elismeri a városban élő állatok értékét és természetes igényeit, rögzíti céljainkat és bemutatja azokat a kezdeményezéseket, intézkedéseket, amelyeket társként és a természetben velünk élő állatokért megteszünk.

Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük