2024-10-18

Helyi kultúra, közművelődés  helyzete

0

Ahhoz, hogy a helyi közösségek otthonra találjanak, a programjaiknak megfelelő helyszíne legyen, elkerülhetetlen az infrastrukturális fejlesztés, bővítés.

Kiemelten szerepet kapnak a Kozármisleny Mindenkié csoport programjában a helyi közösségek. De mit is jelent ez a gyakorlatban?

 A helyi közművelődési program struktúra kialakításában kiemelten szerepet kell kapjanak a helyi igényekre épülő elemek. Ezért a civil szervezetek aktív részvétele, a településrészek civil csoportjai, művelődő közösségek (szakkörök, egyletek stb.) együttesen határozzák meg az éves rendezvényeket. Jó esetben forrásokkal is kiegészítik. Erre jó példa az egyik legaktívabb egyesület a Józsa Gergely Néptáncegyesület, akik az országos  Csoóri programon keresztül számos színvonalas rendezvényt hoztak városunkba. Ugyanakkor a kicsi, lokális csoportok által szervezett programok is színesíthetik az éves programokat, erre példa a Szent Mór napi búcsú , amit saját forrásból a Civilek Kozármislenyért informális csoport szervez immár három éve.

A helyi közművelődési feladatellátásnak ez volna a lényege. Jelenleg sem szakmai szempontból nem felel meg egy modern kisváros igényeinek, sem infrastrukturálisan. Programokat tekintve nem érvényesülnek a kreativitást, környezettudatosságot érvényesítő rendezvények. A nagy zajterheléssel járó programok helyett a kisebb, személyesebb, közösségépítésre fókuszálók elmaradtak. A „mindent bele” elv alapján szervezett nagy rendezvényeknek egy modern szemléletű városban már nincs meghatározó  helye. Hiszen ezek után nem maradnak tartós kapcsolatok, nem erősödnek a közösségek. Pedig jelenleg Kozármislenyben erre nagy szükség volna, mivel az elmúlt évtizedek alatt felduzzasztott lakosság csak egymás mellett él, és nem alkot szerves közösséget. Nagyrendezvények esetében arra kellene törekedni, hogy sajátos, jól megkülönböztethető tartalommal évi egy nagy fesztivál vigye a város jó hírét és hozza haza az elvándoroltakat és vonzza a turistákat!

Ahhoz, hogy ez megváltozzon a magas fokú szakmai munkaszervezet létrehozása mellett, szükség van infrastruktúrára is.

Jelenleg a művelődési központ épülete elavult, teljes korszerűsítésére van szükség, a jelenlegi még  hasznosítható épületrészek felhasználásával. Erre vonatkozó tervezés már elindult a 2020-as évben még a helyi egyesületek bevonásával. 2021-ben ez a folyamat megszakadt Baka Sára ügyvezető távozásával, az ehhez a beruházáshoz szükséges forrásszerzés nem volt kiemelt kérdése a városvezetésnek. A toldozgatás, foldozgatás lett helyette, ad hoc ötlettől vezérelve a városi könyvtár áttelepítése is bekerült egy pályázatba úgy, hogy sem a szakmai felügyeletet ellátó megyei könyvtárat, sem az ott dolgozókat nem kérdezték meg előtte.

Fontos volna, hogy más településrészeken is legyenek közösségi terek, így a városházával szemben megvásárolt volt bank helyiség kiváló volna ifjúsági klub céljára. Az Öregfaluban felújított tájházat is élővé varázsolhatná együttesen több civil szervezet, erre jó példa Orfű.

Reméljük, hogy a választások új irányt is jelentenek majd ezen a területen és folytatódhat a már megkezdett és több évre abbahagyott  munka!

Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük