2024-10-17

A 2024-es helyhatósági választások során Kozármisleny ismét a figyelem középpontjába került az országos sajtóban, ezúttal egy sajnálatos tény miatt, az ügyészség által vád alá helyezett polgármestere révén. Kozármisleny azzal vált híressé, hogy a sajtóban szereplő több politikus, képviselő és városvezető ellen nyomozás folyik, vádat emeltek ellenük, vagy már elítélték őket, de mindezek ellenére mindannyian indulnak a mostani önkormányzati választáson is.

Ez a tény egyeseket megdöbbent, másokat felháborít, míg vannak, akik közönyösen vállat vonnak, mondván: „Ezek ilyenek.” Az ilyen véleményt formáló emberek miatt érezzük úgy, hogy a politikusok csak lopnak és hazudnak. Ez már annyira közhely, hogy a helyiek alig mozdulnak a közösségért, pedig csak mi magunk változtathatunk az elfogadhatatlan helyzeten. A közöny csupán szabad teret enged olyan értékrendű embereknek, akik saját érdekeik érvényesítése céljából jelöltetik magukat közfeladatot ellátó pozíciókra. Ne felejtsük el, hogy mit is jelent a közfeladat! A közfeladat olyan önkormányzati feladat, amit valaki közérdekből, haszonszerzési cél nélkül végez, a jogszabályban leírt követelményeknek és feltételeknek megfelelve. Közönyösnek maradni, semmit nem tenni ebben a helyzetben annyit jelent, hogy ismét teret adunk azoknak, akik hatalomvágyból és gazdasági érdekből fel- és kihasználják a településünket és lakóit. A választójog a képviseleti hatalomgyakorlás eszköze, egyben alkotmányos alapjog, politikai részvételi jog, amely felhatalmazást ad számunkra arra, hogy állampolgárként mi magunk döntsünk arról, hogy kik képviseljék az érdekeinket az elkövetkezendő 5 évben. A településünk és lakóinak érdekeit, a MI ÉRDEKEINKET. (!)

Fontos, hogy éljünk a lehetőséggel és MI döntsünk felelősen arról, kik vezessék a jövőben a várost, ahol élünk, kik legyenek az otthonunknak helyet adó közösség felelős vezetői.

De hogyan lehetne tiszta körülményeket teremteni Kozármislenyben?

A lakosság hónapok óta kénytelen negatív cikkeket olvasni a városvezetőről és az őt támogató képviselőkről. A jelenlegi, vádlottként regnáló polgármester a város pénzén propagálja magát és képviselőjelöltjeit, akik mindent megszavaznak neki az elvárásának megfelelően. A város lakóinak tudniuk kell, hogy az önkormányzati SZMSZ (Szervezeti és Működési Szabályzat) úgy lett kialakítva, hogy a polgármester jelentős hatalmat összpontosít magánál, ami szinte lehetetlenné teszi a kontrollt. Így azt tehet, amit akar, a testület pedig díszletként funkcionál.

A regnáló polgármester kifelé azt kommunikálja, hogy szereti Kozármislenyt, valójában azonban a várost saját családi vállalkozása bevételeinek növelésére használja. Családja és ő maga ingatlanok építésével foglalkozó vállalkozás tulajdonosai (pl. Családi Otthon Kivitelező Kft., cjsz: 02-09-082045), és csak az általuk vagy a többi, régebbi városvezetésben szerepet vállaló vállalkozónak számára közömbös telkeket lehet értékesíteni a városban.

A „város szépítő” egyesületén keresztül önkormányzati rendezvényekként tünteti fel saját kampányrendezvényeit, ezáltal bújtatva finanszírozva kampányát. Az egyesületek támogatásának elszámoltatása az önkormányzat felé szintén fontos pontja lehet az átlátható, tiszta önkormányzati működésnek.

Véleményünk szerint a polgármesteri, valamint a képviselői eskü letétele, ahogy a cikkben szereplő példák is mutatják nem befolyásolják ezeket az embereket a tetteik elkövetésében.

Az új irány: tisztesség és elszámoltathatóság

A KOZÁRMISLENY MINDENKIÉ csoport tagjai úgy döntöttek, hogy erkölcsi felelősséget vállalva, aláírnak egy nyilatkozatot, amelyben garanciát biztosítanak választóiknak arra, hogy a várossal szemben méltatlan cselekedeteket nem tesznek, és erre garanciaként azonnali lemondásukat ajánlják fel biztosítékként. Ez nemcsak Kozármislenyben, hanem országos szinten is egyedülálló és példaértékű vállalás.

Kozármisleny lakosai dönthetnek, hogy az új irányt képviselő, szilárd értékrenddel és felelősségvállalással bíró polgármestert és képviselőket választanak-e, vagy meghagyják a lehetőséget olyan aspiránsoknak, akik politikai vagy üzleti, gazdasági  érdekcsoportokat bújtatottan képviselve küzdenek a közhatalmi pozícióért és/vagy akiknek már esetleg más településen kitelt a becsülete.

A változás mindig egy új esélyt ad mindannyiunknak, éljünk vele minannyian!

Kozármisleny sokkal jobbat érdemel!

Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük