2024-10-16

A kozármislenyi TakaTanya Egyesület két évvel ezelőtt, pontosan az Állatok Világnapján, október 4-én nyitotta meg állatsimogatójának kapuját a baranyai város határában. 2024-ben születésnapi közös ünneplésre, és állatok világnapi programokra várják az állatbarátokat, természetesen nem csak Kozármislenyből. Az október 4-i rendezvény kapcsán beszélgettem Takács Jánosnéval, a TakaTanya állatsimogató házigazdájával.

BaHír: Milyen állatok élnek a TakaTanyán?

Takács Jánosné: Azt szoktam mondani, hogy a piros traktoros TANYA című könyvben található állatokkal tudnak megismerkedni a hozzánk ellátogatók. Például látható és simogatható nálunk csirke, tyúk, kakas, pulyka, kacsa, liba, nyúl, sertés, kecske, kutya, macska. Kivéve a szamár és a boci, az utóbbi már elindult a tanyánkra, reméljük, hogy tavasszal már ő is megérkezik majd hozzánk.

BaHír: Hogyan vészelték át a TakaTanya állatai a nyári kánikulát?

Takács Jánosné: A meleg kevésbé viseli meg az állatokat, mint gondolnánk. Egész egyszerűen képesek arra, amire mi emberek sokkal rugalmatlanabbul reagálunk. A nyári forróságban az állatok ügyesen felcserélik a nappalokat és az éjszakákat, és ha mi ilyenkor biztosítjuk számukra az éjszakai legelés és táplálkozás lehetőségét, akkor ők nappal az árnyékban pihennek, és amint elviselhető lesz a hőmérséklet, akkor indul meg számukra az élet. Sokkal rosszabb volt a tanyán élők számára az a hosszan tartó csapadékhiány, ami egyben forrósággal is járt, és a legelők talaját porrá égette, így a növényzet kiégett, és csak száraz, tápérték nélküli kórók maradtak, ezért az idei évben már augusztus közepétől meg kellett kezdenünk a szénáztatást, amit jó esetben csak decembertől szoktunk.

BaHír: Csak a kozármislenyi állatsimogatóban találkozhatunk a TakaTanya lakóival?

Takács Jánosné: A kitelepülős állatsimogatókat nem preferáljuk, mert ott nem tudunk minőségi állatos élményt biztosítani, és az állatainknak sem megfelelő ez e típusú bemutatkozás. Mi sokkal jobban szeretjük, ha az állataink élőhelyén kisebb csoportok találkoznak a lakóinkkal, és így van lehetőség és mód arra, hogy minden látogató tüzetesebben megvizsgálja, megismerje és megtanulja az állatokhoz való kapcsolódást.

BaHír: A születésnap mellett készül a TakaTanya az október 4-i Állatok Világnapjára?

Takács Jánosné: Mivel az állatok világnapja egybeesik a TakaTanya születésnapjával is, ezért Kozármislenyben a Művelődési Központ melletti terülten várjuk 16 órára az állatbarát családok apraját és nagyját az ünnepélyes megnyitónkra. Az állatok világnapjához kapcsolódva állatsimogató, fotózási lehetőség biztosítása, tombolavásárlás, és sok egyéb várja a látogatóinkat.

Néhány példa a délutáni további programlehetőségekből:

  • Beszélgetések az állatos vendégekkel 16:30 órakor.
  • Nyers zöldségekből, gyümölcsökből álló tortázás 17:00 órakor.
  • Tombolasorsolás értékes nyereményekkel 17:30 órakor.
  • Program zárás 18 órakor.

Nincs születésnap vendégek nélkül, íme, hogy a vendégeink milyen témákkal fognak érkezni:

A TakaTanya mottója az idei évben is a tavalyihoz hasonlóan: Assisi Szent Ferenc halálának évfordulójának állít emléket az Állatok Világnapja, melynek az állatok és az emberek kapcsolatának megerősítése és együttélésének fontossága a célja. E nap lehetőséget biztosít arra, hogy megemlékezzünk az állatok iránti szeretettünkről és tiszteletünkről oly módon, hogy lépéseket is teszünk a világ állatainak jólétéért. Az alapelv az, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat.

Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük