2024-10-18

Merre tovább helyi piac?

0

Az induló eperszezon újra a helyi lakosság figyelmét ráirányította a helyben működő piacunkra és azokra a problémákra, melyeket már évekkel ezelőtt meg kellett volna oldania az önkormányzatnak.

De nézzük csak honnan is indult a piac?

2017-ben egy pályázat kínált lehetőséget (kódszáma: VP 6-7.2.1-7.4.1.3-17 Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése) a helyi piac kialakítására. Wichmann József akkori önkormányzati képviselő és jómagam voltunk azok, akik megkeresték ezzel a lehetőséggel Polgármester urat és a többi képviselőt. Elsőre nem igazán tetszett az ötlet, példáloztak a mostani református templom helyén a 90-es években kialakított piac kudarcával és más egyéb külső körülmény hiányával.

Mi azt kértük, hogy legalább ha fix épületre nem is pályázunk legalább mobil pavilonok kerüljenek beszerzésre és ha bebizonyosodik, hogy van rá lakossági igény, akkor a további fejlesztést átgondolhatja városvezetés. Erre készült is egy javaslat a részemről (1. dokumentum) melyet aztán el is fogadott a testület és a pályázat beadásra került és meg is nyertük.

Az eredeti pavilonok a pályázat kivitelezése idejére jelentősen megdrágultak, és a testület egy része nem akarta ez kipótolni, így egy gyengébb verzió került beszerzésre. 2019-ben a piac működése elindult és a Kozármislenyi Művelődési Központ és Könyvtár Nkft. vállalta a működtetését. A szervezés során kiderült, hogy csak helyi termelőkkel nem tudjuk a piacot működtetni, így köztes megoldásként szükség volt kereskedő bevonására is, aki elsősorban zöldséget árult. Erre azért volt szükség, mert ha egy piacon nincs meg az alapvető a kínálat nem tud kellő vásárlóerőt megmozgatni. 2020-tól egy elkötelezett szakmailag képzett kolléganő szervező munkája segítette a piacot és ekkor be is indult a működése.

Ezek után szükség lett volna a piac tovább gondolása, pályázat is lehetett volna akár fix épületre, kiszolgáló helyiségre is, de ezt nem tartotta fontosnak a városvezetés. Sőt a munkaszervezet szétverésével ez a piacszervező tevékenység is megszűnt.

A térségünkben számos más helyen , kis falvakban is (Cserkút, Orfű) sokkal jobb infrastrukturális és személyi feltételekkel működik a piac és helyi termék bolt.

Kozármislenyben a két helyi termék bolt egyikében sem teljesül  a vállalt funkció, megfosztva a lakosságot attól, hogy a  piac idején kívül is elérhető legyen a helyi termék kínálat, vagy akár közösségi kosár lehetősége.

Hogy ez miért van így, csak sejteni tudjuk, hogy miért áll üresen a bolt és miért nem kaptuk meg a Mislenyi kosárközösség részére, talán azért, mert személyem nem kívánatos.

De a kérdésre, hogy miért nem árulhat görög epret egy vállalkozó?

A válasz egyértelmű, amennyiben a piac működési engedélye nem engedélyezi, akkor a piacot működtető a Kozármislenyi Művelődési Központ és Könyvtár Nkft.-nek ki kell jelölnie egy másik területet, mondjuk a parkolóban és a lakosság igényeit így kell biztosítania.

Nyilván mérlegelnie kell, hogy  ne legyen konkurense akár a magyar epernek, de jelen esetben ez nem áll fenn, mivel az még csak éppen bontogatja leveleit.

A korábbi előkészítő anyag letölthető itt:

Szerző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük